www.omroep.nl
tweewekelijkse rubriek in Spreek'buis, blad voor omroepmedewerkers

 
 
824: MULTIMEDIAAL

Stelt het bestuur van de Nipkowstichting net een nieuwe prijs in voor interactieve mediatoepassingen in, de Zilveren Prichettprijs, en noemen ze als voorbeeld het NCRV-programma Stand.nl dat radio, televisie en internet combineert, en dan verdwijnen de televisie-uitzendingen.
Hoewel… Misschien zijn ze al een hele tijd geleden gestopt. We kunnen ons niet herinneren er een aankondiging van te hebben gezien, van het hoe en waarom, maar de dag dat we voor het laatst de tv-variant zagen ligt al ver achter ons.

De Nipkowjury moet dus op zoek naar andere multimediale en interactieve programma's en die zijn er niet zoveel.
Zelfs als we Het Lagerhuis erbij optellen (omdat je met een SMS-bericht mag stemmen of Marcel van Dam dan wel zijn opponent gelijk heeft - niet vanwege het internetforum, dat vinden we niet echt interactief met de uitzending, net zo men als de online-varianten van spelletjes) kunnen we er geen tien bedenken.
Sterker, als het op spontaan opsommen aankomt, zijn het er maar drie: Heartbeat, TROS Kamerbreed en Helpdesk Live van de EO.

Van de laatste twee valt de interactiviteit ook wel mee. Per e-mail of via de site mag je vragen stellen waarvan een aantal tijdens de uitzending wordt beantwoord.
Internet is hier in feite niet meer dan de vervanger van de telefoon waarmee je voorheen in sommige programma's mocht meedoen. En toen nam niemand het woord interactief of multimediaal in de mond.

Multimediaal is TROS Kamerbreed overigens wel degelijk: sinds dit seizoen wordt het radioprogramma van Caspar Becx en Gerrit van der Kooy behalve op Radio 1 ook op Nederland 2 uitgezonden.
En sindsdien denk ik: waarom vraagt netmanager Joop Daalmeijer niet aan dit duo of ze elke avond rond de klok van halfelf hun kunstje willen doen? Dan kan NOVA gewoon NOVA blijven en heeft de publieke omroep een gepaste concurrent voor Barend en van Dorp.
Maar goed, daar gaat deze rubriek niet over.

Dus blijft Heartbeat als enige kandidaat over voor de Prichettprijs.
Het is meteen een hele goede kandidaat. Want Heartbeat is niet alleen als televisieprogramma een vondst, ook als internetspel is het uitdagend en meeslepend. Vooral het live meespelen tegen de kandidaat in de uitzending is een enerverende bezigheid.
Nadeel is alleen dat de pc en de televisie in dezelfde ruimte moeten staan. Een live netcast is aanbevelenswaardig.

Nipkow-voorzitter Henk van Gelder noemde overigens nog een andere site als mogelijke kandidaat: 'Ook de Bieslog van Wim de Bie op internet zou je multimediaal kunnen noemen,' zegt hij in de vorige Spreekbuis. Zou kunnen. Of misschien wel: zou gekund hebben. Want het aantal geluidsfragmenten en filmpjes dat De Bie in zijn weblog opneemt lijkt steeds geringer te worden.
Bovendien: als we sites met videomateriaal multimediaal gaan noemen (toegegeven, daar valt iets voor te zeggen, maar een feitelijke multimediale toepassing ontbreekt toch enigszins), dan komen ook alle programmasites in aanmerking waarop oude uitzendingen kunnen worden teruggeluisterd of -gezien. En dat zijn er inmiddels een heleboel.
Voordat de Nipkow-jury aan het woord komt, kunt u trouwens zelf laten weten welke publieke omroepsite (multimediaal of niet) het mooiste, beste of leukste is. De verkiezing voor de Apens-taart is namelijk weer geopend. De nominaties zijn inmiddels bepaald: vanaf vandaag kan er worden gestemd.
© Jan Rensen


Stand.NL
Lagerhuis
TROS Kamerbreed
Heartbeat
Bieslog
Apens-taartnaar boven | vorige aflevering | andere internetartikelen in Spreek'Buis | reacties